Det var et nydelig syn da den nyrestaurerte varpebåten «Askeladden» ledet an følge av «fløterbåter» oppover Glomma mot Båthavna på Sørumsand. Der skulle det markeres at den snart 95 år gamle varpebåten har blitt restaurert. Askeladden ble bydg i 1925 på Glommen Mek. Verksted. Askeladden var i daglig bruk fram til 1988 ved Glennetangen i Østfold. Søndag ble båten sjøsatt på ny med pomp og fanfare av sin nye eier, Bingen Lenseminneforening.

RØRT OG STOLT

Berit Leikhammer var synlig stolt.
– «Askeladden» skal brukes til restaureringen av lensekar, men også til elveturisme. Vi kommer til å arrangere sightseeing på Glomma og publikum vil få mulighet til å komme seg ut på elva i en ekte fløterbåt og samtidig oppleve lensene på nært hold. Jeg er så stolt og glad for all hjelp og støtte vi har fått fra alle hold, forteller Leikhammer.

VIKTIGSTE HANSELSVAREN

Det råder liten tvil om at norsk tømmer har vært en av de viktigste, om ikke den aller viktigste, handelsvaren for nasjonen Norge i løpet av mange århundrer. Mesteparten av all tømmer i Glommavassdraget ble sortert i Bingen lenser.

  • FANFARE: Jane Kvebæk, datteren til Harry Kvebæk, spilte en stemningsfull fanfare da båtene kjørte inn mot kai.

BINGEN OG FETSUND LENSER HØRER SAMMEN

Turid Pettersen, leder av Fetsund Lenseminneforening, var synlig imponert og skrøt hemningsløst av innsatsen. Hun hadde med en gave som rørte lederen, Berit Leikhammer, til tårer.
– I høst er det 30 år siden Fetsund lenser ble permanent fredet, men Bingen lenser ble dessverre ikke tatt med. Initiativtager Harry Kvebæk ønsket at både Bingen og Fetsund lenser skulle fredes, og han jobbet lenge for å få til en fredning. For Bingen og Fetsund hører sammen, men Sørums politikere var da ikke interessert. Året etter åpnet Fetsund Lensemuseum. I Bingen, derimot, sto steinkara og forfalt. Heldigvis tok noen ansvar og fikk kartlagt alle steinkara. Og det ble bok – Glomma gjennom Sørum. Men dette var ikke nok, i 2011 ble Bingen Lenseminneforening stiftet. På åtte år er det helt utrolig hva foreningen har fått til, sier Turid Pettersen mens hun overrekker en gave på kr 10000.

KREVES MER MIDLER

Det er Stiftelsen Museene i Akershus (MiA) som har hatt ansvaret for driften av Fetsund Lenser siden 2008.
– Det er ingen tvil om at Fetsund og Bingen lenser hører sammen, men det kreves mere midler enn det vi har idag, sier Cecilie Øien (Direktør i MiA).

VÅRE STERKESTE FORTRINN

Ordfører i Sørum, Marianne Grimstad Hansen, forteller at Sørum har gjennomgått en forvandling i sin forståelse av kulturminners verdi.
– Det er ingen lokalpolitikere i Sørum som overser kulturminnene lenger. Alle har nå erkjent at det er kulturminnene som er våre sterkeste fortrinn. Det har utvikla seg ei oppmerksomhet og en entusiasme omkring historien vår – som vekker oppsikt. Vi hadde dessverre ikke den stoltheten og bevisstheten før. Vi må forvalte kulturarven, slik at våre innbyggere får lære mer om den og at våre nye innbyggere slår rot. Får der du slår rot, der blir du glad i omgivelsene og tar mer vare på og deltar i nærmiljøet, sier Hansen.

Mens publikum fikk nyte en tur med en av varpebåtene eller var ute på elva og rodde, er det nok flere som håper at politikerne i nye Lillestrøm kommune omfavner kulturarven på lik linje som de har gjort i Fet og Sørum.