Fantastisk gave til Bingen lenseminneforening! Sørumsand og omegn sportsfiskeforening ga fiskehytta nedenfor Bingsfoss i gave til oss 1. oktober 2024.

Du har kanskje sett den ved stien fra Bingsfoss og nedover langs Glomma? Sportsfiskeforeningen kjøpte fløterhytta av Glomma fellesfløteforening i 1987, etter at fløtingen opphørte. De har brukt den som foreningshytte, til ulike aktiviteter. Hytta er godt vedlikeholdt og er oppmalt i historisk riktige farger både innvendig og utvendig. Men når aktiviteten i foreningen avtok bestemte de seg for å gi den videre og la den få nytt liv.

Nå er den tidligere fløterhytta overdratt til Bingen lenseminneforening. Tusen takk!

Slik ser hytta ut innvendig

Om hytta:

Da SOS i 1987 fikk kjøpt Fløtehytta av Glomma Fellesfløterforening var det et stort lyspunkt som ga ny giv i foreningen. De hadde fått ei foreningshytte og ny tilhørighet til Glomma og Bingsfossen. Da ble det stor aktivitet med Bingsfossfestival, fiskekonkurranser, familiedager med bl.a. redskapsdemonstrasjon og tilberedning av fisk, og ikke minst kiosksalg. Alt med hytta som base.

Etter hvert gikk foreningen inn i et generasjonsskifte. De siste 15 årene har det ikke vært organisert virksomhet i foreningen, og hytta har kun vært brukt litt til sosiale samlinger for medlemmer.  Samtidig har disse medlemmene holdt hytta i hevd. Den er svært godt vedlikeholdt og framstår i meget god stand. Den er malt opp i historiske riktige farger både utvendig og innvendig, og det er i senere tid bl.a. byttet til tradisjonell, rentbrennende ovn og laget nye vindusskodder. Tidsriktige vinduer ble byttet etter overtakelse på 80-tallet.

Etter mange år uten aktivitet ble det på ekstraordinært årsmøte i SOS i desember 2023 vedtatt at foreningen blir oppløst, og medlemmer og kontoer overføres til Blaker Jeger- og Fiskerforening. Fløterhytta ble på det samme møtet vedtatt gitt som gave til Bingen Lenseminneforening.

Om Sørumsand og omegn sportsfiskeforening (SOS)

Sørumsand og omegn sportsfiskeforening (SOS) ble stiftet i 1951. De hadde eget settefiskanlegg på Rånåsfoss med oppdrett av både ørret og harr med årlig utsetting av fisk i Bingsfossen. Salg av fiskekort fra bl.a Bingsfoss kafe var en betydelig inntektskilde.

De hadde aktive år på 1950,-60 -og -70-tallet med vekt på fiskestellsarbeid i Glomma fram til utbyggingen av Bingsfoss Kraftverk i 1975. Da mistet foreningen både settefiskanlegget på Rånåsfoss og retten til salg av fiskekort, samt at utbyggingen i elva i stor grad ødela gyte- og oppvekst-områdene for ørret og harr.

Etter Bingsfossutbyggingen var SOS en viktig pådriver til å få sikret strandområdet mot ytterligere inngrep og ved at det ble regulert til spesialområde friluftsliv og senere opparbeidelse av natur- og kultursti fra kraftverket og ned til Lushammeren.

Kilde: Helge Njaa